PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobiórze z terenu województwa Śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały)
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 93. osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 5,52327 ton żywności;
• 651 paczek żywnościowych;
• 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 4. osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 4 uczestników
• żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 4 uczestników
• kulinarnych - 1 spotkanie dla 4 uczestników
• niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 4 uczestników
• innych działań aktywizujących - 1 spotkanie dla 4 uczestników